torstai 11. joulukuuta 2014

Kuivan ihon selätys

Mun iho oli kuin hiekkapaperin jäljiltä, eikä parannusta meinannut näkyä. Sama mitä yritin tehdä, niin mikään ei auttanut. Ei vedenjuonti, ei viileä suihku, ei omega3 eikä muutkaan vitamiinit. Mun leuka ja posket näytti samalta kuin nenän alta rikki mennyt iho flunssassa. Ja käsivarret oli sen näköiset kuin raastinraudalla olisi vetänyt. Hermothan siinä meni. 

Source: Pinterest


Marssin siis apteekkiin itseopiskelun tuloksena ja hankin kasvovoiteen ja ihovoiteen sieltä. Tein kyllä harvinaisen selväksi, ettei perus Erisanit tunnu mulla missään, joten farmaseutti ojensi minulle vähän tehokkaamman combon.


Decubalin Face Vital Cream, rasvaa 18% (n. 13€)
sekä 
Acon Canoderm 5% n. (6€) • Elvyttävä ja tehokosteuttava kasvovoide erittäin kuivalle iholle
 • Vähentää ihon punoitusta, kutinaa ja hilseilyä
 • Hoitaa ihoa ja nopeuttaa ihon uudistumista
 • Sisältää keramideja, vapaita rasvahappoja ja kolesterolia, jotka ovat ihon omia rasva-aineita
 • Sisältää B3 –vitamiinia, joka osallistuu ihon biosynteesiin eli aineenvaihduntaan
 • Hajusteeton, väri- ja säilöntäaineeton
 • Rasvapitoisuus 18%Canoderm emulsiovoidetta käytetään eri syistä johtuvan kuivan ihon kosteuttamiseksi. Canoderm sisältää 5 % karbamidia, jonka vettä sitova ominaisuus edistää kuivan ihon kosteuttamista.Nyt täytyy antaa kyllä mielettömät pisteet näille tuotteille. Muutamassa päivässä sain jo jonkunlaisen mielenrauhan, kun en unissani rääpinyt kroppaani ja nassuani verille. Kutina oli aluksi inhottava tuota Canodermiä levittäessä, mutta pikkuhiljaa iho alkoi palautua ja kutina hellittää. Nyt jo viikon tuotteita käyttäneenä von sanoa ihon kunnon parantuneen ihan järkyttävästi! Ennen ja jälkeen kuvia en edes kehtaa laittaa, mutta ero on aivan tähtitieteellinen. :D

Monestihan ongelma on se, että markettituotteet eivät tuo meille tarvitsemaamme apua ja mainonnan uhreina pidämme mitä sattuu väittämiä tosina. Usein se itse lääketieteellinen totuus unohtuu ja luullaan kaikkien mahdollisten hifistelytuotteiden olevan just se pelastus, vaikka parempaa jälkeä saisikin vähemmän trendikkäillä tuotteilla kuten vesi ja perusvoide.

Löysin niin paljon hyviä perusvinkkejä kuivan ihon hoidosta netistä, joten haluan nyt jakaa osan siitä täällä:

"Lääketieteellisesti kuiva iho tarkoittaa sellaista ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti. Seurauksena ihon pintakerros kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana." (Terveyskirjasto.fi)
Rasvainen ja kuiva iho eivät ole toistensa vastakohtia. Joka kolmannella suomalaisella ns. rasvaisilla ihoalueilla talirauhaset ovat suuria ja toimivat vilkkaasti murrosiästä lähtien. Ihon pinnassa tali härskiintyy, ja härski tali aiheuttaa ihossa tulehduksen. Se aistitaan kutinana. Tulehdus kiihdyttää ihon uusiutumista. Samalla ihon keramidimäärä vähentyy ja iho kuivuu. Rasvainenkin iho on siis kuiva atooppisen ihon tapaan.

Kuivaihoisen ei tarvitse vähentää pesua, sillä keramidit eivät liukene veteen eivätkä tavallisiin pesuaineisiin. Pitkä suihku, kylpeminen tai uinti ovat itse asiassa hyviä keinoja ihon vesipitoisuuden palauttamiseksi normaalitasolle. Vesi vain pitää sitoa ihoon sopivalla perus- tai kosteusvoiteella heti suihkun, kylvyn tai uimisen jälkeen. Vettä sitovia aineita perusvoiteissa (ks. ovat glyseroli, propyleeniglykoli, butyleeniglykoli, pentyleeniglykoli, karbamidi sekä pitkäketjuiset sokeriyhdisteet. 

On kaksi tapaa pitää iho kosteana, ja terve iho käyttää niitä molempia. Ensinnäkin se estää vettä haihtumasta. Toinen niksi on sitoa vettä itseensä, ja siitä huolehtivat niin sanotut humektantit, kosteuden ylläpitäjät. Glyseroli eli glyseriini on ihon omia kosteuttajia, ja se sitoo itseensä painonsa verran vettä. Glyseroli on yleisin perusvoiteissa käytetty aine. Se ei muodosta iholle rasvakalvoa, joka estäisi veden haihtumisen, mutta riittävän tuhti glyseriinivoide lisää ihon vesipitoisuutta samoin kuin ihon oma vastaava aine.

Karbamidinakin tunnettu urea on ihon sarveiskerroksen vesiliukoisen osan pääaineksia ja glyserolin tavoin humektantti. Ihon kuivuudesta kärsivillä atoopikoilla tehdyssä tutkimuksessa karbamidivoide päihitti tehossa glyserolivoiteen. Karbamidi imeytyy hyvin voiteista, ja veden sitomisen lisäksi se myös estää haihtumista. Karbamidin haittana on ihon pintakerroksen ohentuminen, kun sitä käyttää viikkoja yhtä mittaa. Iho paksuntuu ennalleen, kun voiteen käytön keskeyttää.

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen itsensä valmistamista keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista. Kolesterolista ja rasvahapoista ei ihossa ole pulaa. Pulaa sen sijaan on keramideista. Keramidien tuottonopeuteen vaikuttaa ennen kaikkea perimä. Joka viidennellä keramidien synteesi on normaalia vähäisempää tai niiden hajoaminen kiihtynyt. Heillä on ns. atooppinen, kuiva iho. Kesällä auringon ultraviolettisäteily lisää keramidin muodostumista, mutta sitä voi myös tursottaa suoraan tuubista. Keramidien kätevyyttä kuivuuden hoidossa heikentää se, että molekyyli on jokseenkin iso; ei ole varmaa, että se saadaan ihon sisään.

Kesällä auringon ultraviolettisäteily lisää keramidien muodostumista. Ultraviolettisäteilyä tulee myös varjoon. Sen takia auringon hyvää tekevistä vaikutuksista voi hyötyä myös puun varjossa. Talvella kuivaa ihoa hoidetaan valohoitolaitteilla tai aurinkomatkalla.

Ravinnolla tai pesuja välttämällä ihon kuivumista ei voi välttää. Suomen kesäaurinko ja talvinen aurinkomatka paksuntavat ihon pintakerrosta ja lisäävät sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Sama saadaan aikaan talvisella UV-valohoidolla.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, ja Tiede.fi


Jos siis kärsitte kuivasta ihosta talvisin kokeilkaa ihmeessä näitä tuotteita!! :)

Ihosta tulikin mieleen, että Yves Rocherilta saa -30% tilauksesta (14.12 asti) koodilla:

         CRAZYX5 ja kaupan päälle ilmaiset toimitukset jouluun saakka!!!

/Marjo

2 kommenttia:

 1. Mulla taas käy niin, että mitä kosteuttavampi ja täyteläisempi voide(kasvoille) niin, sitä kuivempi iho on parin viikon käytön jälkeen, ikään kuin iho tottuisi siihen ja vaatisi lisää ja lisää...Jos käytän jotain ihan kevyttä emulsioo, niin se riittää, mutta siihenkin menee pari viikkoa. Yleensä laitan kerran viikossa sen paksumman ja päivittäin sen kevyen.

  VastaaPoista
 2. Aijaa! :o Mun iho kyllä räjähtää kans, jos kesäisin käytän liian tuhtia voidetta, mutta näin talvisin mun ihotyyppi tuntuu aivan muuttuvan normaalista rutikuivaksi!! :D Sairaan ärsyttävää!! Sellanen ilmankostutin vois olla myös potentiaalinen kokeiltava! :)

  VastaaPoista

Thanks for leaving a comment, I greatly appreciate your taking time to do so!