tiistai 23. syyskuuta 2014

Healthy LivingNokkosen siemet
Nettle SeedsSyksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä, jotka sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Siemenet kerätään vihreänä ja niitä voi ripotella vaikka aamiaispuuron tai myslin päälle. Äitini oli poiminut nokkosen siemeniä ja kuivattanut ne syötäväksi sopivaksi. Jos siemeniä syödään sellaisenaan, kutinaa aiheuttavat poltinkarvat pitää ensin rikkoa huolellisesti. Ymmärtääksi kuivattaminen tuhoaa osan poltinkarvoista, mutta varmuuden vuoksi siemeniä voi pyöritellä vielä jälkeenpäin siivilän läpi, jolloin poltinkarvat rikkoutuvat varmasti. Samalla poistuvat roskat ja muut epäpuhtaudet. Siemeniä otetaan noin ruokalusikallinen päivässä.
PinterestNokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Rohtona käytetään kukintansa aloittanutta versoa, lehtiä, siemeniä ja juurta. Vaikuttavia aineita ovat klorofylli, vitamiinit A, B1, B2, B6, C, E, K1 koentsyymi Q10 eli ubikinoni, parkkiaine, lesitiini, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni, rikki, magnesium, mangaani, sinkki ja kromi) ja proteiinit.

Nokkonen poistaa nestettä ja hoitaa virtsatietulehduksia, se auttaa kihtiin ja vesipöhöön, turvotuksiin ja iskiakseen. Se tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa. Nokkonen on pernarohto, ja sitä on käytetty tukena yleensä verisairauksien hoidossa, myös kohtuverenvuodossa. Se edistää ruoansulatusta, ja sitä käytetään parantamaan ruoansulatusvaivoja. Nokkonen irrottaa limaa hengitysteistä, ja sitä käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona, esimerkiksi yskään ja astmaan, heinänuhaan ja allergioihin. Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reaktioita. Kansanlääkinnässä nokkonen tunnetaan verta puhdistavana rohtona, ja se on ollut paljon käytössä reuman ja kasvainsairauksien tukihoitona. Nokkosta on pidetty yleisesti hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjänä. 
Jos itsellä ei ole aikaa lähteä keräämään nokkosta, niin esimerkiksi täältä saa ostettua nokkosjauhetta. Nokkosta ei kannata kerätä lannoitetusta maasta tai navettojen läheisyydestä, koska se kerää nitraattia itseensä.
Eli jos haluat poistaa nestettä, niin käytä
 • Kylvyissä, jossa lisää ihon pintaverenkiertoa, edistää nesteen poistumista sekä lievittää lihaskipuja ja reuman oireita.
 • Syö ruokalusikallinen päivässä estämään kehon turvotusta.


Jos haluat parantaa hiusten kasvua, niin käytä

 • Hiustenhoidossa esimerkiksi viimeisenä huuhteluvetenä tai hauteina. Lisää hiustenkasvua ja päänahan pintaverenkiertoa, ehkäisee kaljuuntumista ja hilsettä.


/Marjo

4 kommenttia:

 1. Ei hitto! Mun on niin kauan pitäny kerätä näitä, mutta jotenki vastaan tulee aina se, etten muista/tiiä mitä niille pitikään tehdä ja kuin käyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuule äkkiä keräämään vielä kun kerkeää! :D Nää ei ees maistu miltään, joten näitä voi heittää ihan mihin vaan! :D

   Poista
 2. Fajne zdjęcia super wpis
  ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/ Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

  _manekineko_
  blogmanekineko.blogspot.com

  VastaaPoista

Thanks for leaving a comment, I greatly appreciate your taking time to do so!